Naše  Internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

Više o kolačićima pročitajte ovdje "Uvažavanje Vaše privatnosti".

Usporedba sustava grijanja

       Električno podno grijanje sa grijaćim filmom, grijaćom mrežom ili infrapanelom                      

 

    Električni grijaći film za podnogrijanje ispord laminata,vinila, trakastog parketa i zidno, stropno grijanje ispod gips kartona      

Sigurno ste već čuli, da skoro svaka vrsta grijanja ima i malo nedostataka

 • Plinsko grijanje postaje sve skuplje (manje plina u prirodi - veća cijena u prodaji) i uvijek postoji strah od plina zbog neispravnog kotla

 • Grijanje s električnim kotlom putem radijatora ili podnog grijanja je manje učinkovito zbog udaljenih točaka sistema grijanja pa se voda ohladi, a kotao troši više energije

 • Kod kotlova na lož ulje ili drva morate biti svjesni da grijete i dvorište, zbog gubitka značajnog dijela topline kroz dimnjak.

Svi sistemi grijanja s radijatorima stvaraju u prostoru i toplinske stepenice, pa dolazi do efekta hladna noga - topla glava. Ovi sistemi traže dodatni ili odvojeni prostor, kojim se smanjuje životni prostor ukućana (izgradnja kotlovnice, postavljanje rezervoara,…).

Električna grijaća mreža za podno grijanje je prihvatljiva ali još uvijek skuplja verzija i prevruća za laminat i parket.

Koji je nedostatak grijaćeg filma?

Ne preporučujemo da se koristi kao osnovno grijanje u objektima koji nemaju vanjsku termoizolaciju. U takvim objektima može se koristit kao dodatno grijanje u određenim prostorijama ili dijelovima prostorija.

Zašto?

Jer zbog niske temperature odnosno dozvoljene temperature do maksimalno 29 stupnjeva poda ne može kvalitetno zagrijati prostor ako kuća nije dobro izolirana, a interes je da uz ugodno grijanje imamo i nisku potrošnju energije.

Prednosti grijaćeg filma su sljedeće:

 • Daje osjećaj izuzetnog komfora

 • Nema više grijaćih tijela ispod prozora

 • Može se postaviti i na „gorive površine“

 • Za desetak minuta počinje grijati Vaš dom

 • Jednolična raspodjela topline po prostoru (nema toplinske stepenice)

 • Ima dobar utjecaj na Vaše zdravlje

 • Bez ograničenja životnog vijeka

 • Nema više efekta hladne noge - topla glava

 • Nema više servisnog održavanja

 • Financijski ugodnije djeluje na džep.

 • Zbog ravnomjernije raspodjele topline u prostoru možemo sniziti temperaturu za 2-3 ˚C, te dobiti izuzetno dobar osjećaj topline, dok manjom temperaturom u prostoru smanjujemo potrošnju energenta za 12-18 %


 

Infracrveno grijanje sa infrapanelima

Postoji širok izbor vrsta grijanja i svi su dobri na svoj način,

Svaki od njih ima svoje prednosti i slabosti.

Također svaki od njih u određenoj situaciji može biti najbolji izbor, a jednostavno moramo priznati da se nekad i ne uklapaju najbolje u željeni prostor.

Ovo je slučaj i s Infrapower panelima.

Većinom slučaja izbor grijanja je u vezi sa životnim mogućnostima, situacijama i različitim potrebama.

Na primjer:

 • mladi bračni par pri najmu stana neće uložiti u novi sustav grijanja, već će s jednim panelom za infracrveno grijanje povećati ugođaj topline u dnevnom boravku, te će taj panel poslije prilikom iseljenja nositi dalje sa sobom,

 •  u fazi ste sanacije kuće od 120 m2  i ponuda samo za izgradnju schiedel dimnjaka košta više nego grijanje cijelog prostora putem Infrapower panela,

 •  starije osobe u domaćinstvu ne zadovoljava standardna toplina putem centralnog grijanja, a ne želi se grijati cijela kuća na višoj temperaturi, tada je idealno postaviti Infrapower panel u određeni prostor.

Želite štedjeti?

Infrapower paneli su ekološki prilagođeni i štedljivi tehnološki sustavi za grijanje infracrvenim isijavanjem.

 

Zašto se isplati grijati s infrapanelima?

Što očekuje čovjek od modernog sustava grijanja?

 • da se može ugraditi brzo i po niskoj cijeni

 • da pouzdano i ekonomično radi

 • da povećava osjećaj komfora i udobnosti (nježno zračenje topline)

 • da estetski lijepo izgleda 

Razlika između konvencionalno konvekcijskog grijanja u korist Infrapower panela:

 • ravnomjerno zagrijavanje prostora

 • značajno manje isušivanja zraka, zdravija klima za čovjeka

 • dizanja prašine (kao kod radijatora) uopće nema

 • nevidljiv sustav grijanja bez održavanja i čišćenja

 • nisu potrebni projekti sa skupom i stručnom ugradnjom, atesti i slično (plin),

 • potreban je samo odgovarajući priključak i sami ga postavljate na zid, recimo umjesto slike gdje ne smeta a i ne gubi na funkcionalnosti

 • za isti subjektivni osjećaj topline treba vam 2-3 °C manje

Infrapower paneli zbog patentiranog reflektirajućeg zadnjeg sloja imaju povećani učinak isijavanja prema naprijed od 18%.

Osjećajem ugodne topline i na nižim temperaturama možemo postići uštedu do 30% naspram drugih sustava grijanja. 


                                                

Prednosti električnog podnog grijanja sa grijaćim mrežicama

Izgradnja tradicionalnog sustava podnog grijanja s vodenom cirkulacijom zahtjeva puno prostora i još više posla, a sustav električnog podnog grijanja je velika alternativa zbog učinkovitosti, posebno zbog brzog i jednostavnog načina instalacije sustava zbog čega je manja šansa za neuspjeh kod instalacije kao kod tople vode za podno grijanje. Pogodno je za osnovno ili za pomoćno grijanje. Prenesena snaga od 1 m² grijaće mrežice kreće se od 75 - 150 W, iskoristivost energije je blizu 100 %.

 

Princip rada grijaćih mrežica je na bazi otpornika, a pojavom ovih mrežica otvorene su nove mogućnosti kod sustava podnog grijanja.

Električna grijaća mrežica izrađena je na mrežici, spremna za uporabu u kolutima različite veličine s pripremom za spajanje na električnu energiju. Može se u isto vrijeme postavljati u fleksibilno ljepilo sa završnom podnom oblogom kao što su keramičke pločice.

 

Električno podno grijanje se regulira pomoću termostata ili vremenskog timera. Prednost je u tome što se ne morate bojati curenja vode iz sustava. Prednost je i dug rok trajanja kao i niski zahtjevi za održavanje. Ne postoji opasnost od smrzavanja i gotovo nema gubitka topline .

Pošto se mrežice za grijanje postavljaju izravno ispod keramičkih pločica, brzo bez odgađanja reagiraju kod uključenja električne energije, opuštajući toplinu koju s termostatom možemo podesiti za optimalno korištenje energije. Pogodan i za sistem ugradnje "uradi sam". Idealno je za kuhinje i kupaonice, gdje se lako može i naknadno ugraditi kod promjene pločica. Izravno se može ugraditi i na postojeći pod, odnosno na postojeće pločice bez dizanja istih. Oduzet će Vam debljinu od samo 20 mm.

Sustav je bez buke, mirisa, ne zauzima prostor, svaka soba/prostor može posebno raditi i tempirati se prema potrebi.

Nedostataka tako rečeno ni nema ako je riječ o završnoj podlozi od keramičkih pločica ili kamena.

 

Ne smije se postavljati ispod laminata i drvenih podloga jer zbog efekta vrućih linija i popratnih efekata lokalnog pregrijavanja 

može doći do oštećenja istih.

Za laminate i drvene obloge koje su predviđene za podno grijanje najkvalitetnije rješenje je grijaći film.

Važno je da priključenje grijaće mrežice na električnu energiju izvrši profesionalna osoba.